Taal
Valuta
Nederlandse Juweliers- en Uurwerkenbranche De Geschillencommissie Webshop

Horloge info

Voor veel mensen kan het kopen van een horloge een zeldzame en verbijsterende ervaring zijn. Megawatchoutlet.com heeft er niet alleen voor gezorgd dat het kopen van een horloge een eenvoudiger proces geworden is, maar ook om ervoor te zorgen dat klanten begrijpen wat ze kopen en wat het meest geschikt is voor hen. U bent in staat om een nieuw horloge te kiezen met het volste vertrouwen.

Het horloge dat we kiezen zegt zo veel over ons. Het is een van de meest persoonlijke dingen die we bezitten.

Alvorens het beslissen van wat u zoekt in een horloge is het relevant om even te kijken naar de geschiedenis van het polshorloge. In de 19e eeuw hadden degenen die een uurwerk konden veroorloven meestal een zakhorloge. Omdat ze volledig met de hand gemaakt werden, was elk horloge iets anders en alle onderdelen die nodig waren moesten speciaal voor elk horloge gemaakt worden. Pas tegen het einde van de 19e eeuw werd er voortgang gemaakt in de techniek en maakte het mogelijk om gestandaardiseerde componenten te produceren, zodat veel identieke horloges geproduceerd konden worden en beschikbaar gemaakt werden voor opslag. Het andere grote voordeel dat met geïmproviseerde gereedschappen en machines kwam was die van miniaturisatie. Het werd eindelijk praktisch rond het begin van de 20e eeuw om horloges te produceren die klein genoeg waren om op de pols gedragen te worden. Horlogemakers hebben een opmerkelijke vooruitgang gemaakt: zij hebben de kunst van het produceren van hoogwaardige mechanische horloges geperfectioneerd, die schok-absorberend zijn en waterdicht te maken voor het dagelijks gebruik. Met de introductie van quartzhorloges werden horloges veel preciezer. Meer recente verbeteringen omvatten Eco Drive lightpowered horloges, kinetic die energie aangedrijft door de bewegingen van de pols en radiografisch bestuurde of sateliethorloges die altijd de exacte tijd aangeven.

Afkanting

Scherpe randen van uurwerkonderdelen uniform bijvijlen en glanzend polijsten. De randen worden onder een hoek van 45 graden afgekant wat een nauwgezette klus is waar een vaardige horlogemaker aan te pas komt.

A.M.

Aanduiding betreft de tijd tussen middernacht en 12 uur 's middags.

Amplitude

De hoek, die de bewegende balans tussen de beide dode punten aflegt.

Analoog

Bij analoog tijdweergave wordt de tijd weergegeven door wijzers.

Anker

Deel van het echappement dat de vorm heeft van een scheepsanker.

Ankerrad

Het ankerrad vormt samen met het anker het echappement. Het is het laatste rad in het raderwerk.

Anti-magnetisch

De beweging van een mechanisch horloge kan uit balans raken als het in contact komt met een sterk magnetisch veld, magnetisme komt voor in luidsprekers, televisies, koelkasten, auto's, etc. en deze dagen beweren de meeste horloges anti-magnetisch te zijn. Dit wordt bereikt door het gebruik van legeringen voor bepaalde onderdelen, waaronder het balanswiel en ontsnappingswiel.

ATM

Dit is de afkorting van atmosfeer. Horlogefabrieken drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans in atmosfeer (of bar).

Automatisch uurwerk

Dit uurwerk wordt opgewonden door polsbewegingen.

Arabische cijfers

De aanduiding Arabische cijfers wil zeggen dat uren op de wijzerplaat worden aangeduid met de bekende cijfers 1 t/m 12.

Automaat

De veer van een mechanische uurwerk wordt opgewonden door middel van een bewegende rotor. Het eerste automaat polshorloge werd uitgevonden in 1926 en geproduceerd door het Zwitserse Fortis horlogefabriek.

Baguette vorm

Baguette is een rechthoekig horloge vorm, waarvan de lengte zijden tenminste drie keer zo lang is als de breedte zijden.

Balans

Dit is eigenlijk een oscillator die de snelheid van de beweging regelt van een mechanisch horloge. Het bestaat uit een platte ring, die draait op een as - de balans staf.

Balanskloof

De balanskloof is een staafje waaraan normaliter de balans wordt bevestigd.

Band verwisselen

Met een fijne schroevendraaier kunt u de springveer losmaken om een band te verwijderen. Verwijder de springveer via de achterkant om beschadigingen te voorkomen. Bij voorkeur uw band plaatsen waar uw band gekocht is.

Baton

Uuraanduiding op een wijzerplaat in de vorm van een 3D stokje.

Batterij indicator

Veel quartzhorloges hebben een batterij indicator die de drager vertelt dat de batterij binnenkort vervangen moet worden.

Batterij leeg

Laat de batterij van uw horloge direct vervangen wanneer het leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dat is desastreus voor het uurwerk.

Behuizing ring

Een metalen ring en bij lagere kwaliteit horloges een kunststof ring dat de ruimte tussen de horlogekast en het uurwerk vult.

Belangstelling voor horloges

Het verzamelen van horloges is een prachtige hobby waar u jaren plezier van zult hebben. Laat ons u helpen om uw nieuwe horloge voor een betaalbare prijs te vinden.

Bezel

Ook wel lunette genoemd, is een metalen frame waarin het horlogeglas zit geklemd.

Big date

Een datum aanduiding bestaande uit 2 schijven weergegeven in twee vensters naast elkaar.

Breguetwijzer

Een ietwat spits toelopende wijzer die eindigt in een cirkel met een gat.

Brug

Een brug is een metalen plaatje dat op twee plaatsen op de hoofdplaat bevestigd is en ruimte biedt aan een tandrad of rondsel.

Carré horloge

Vierkante kastvorm met een vierkant glas en wijzerplaat.

Carrousel

Een alternatief voor de tourbillionuurwerk.

Centrale secondewijzer

Secondewijzer die is bevestigd aan dezelfde centrale as als de uur en minuutwijzer.

Chronograaf

Deze horloges hebben een stopwatch functie voor het registreren van tijdsintervallen.

Chronometer

Een precisie horloge, gereguleerd in verschillende posities, onder variabele temperaturen, heeft een officieel waarderingscertificaat gekregen. De "officiële waarderingscertificaat" kan worden verkregen uit een gespecialiseerde observatorium. In Zwitserland, worden de tests uitgevoerd door de Official Swiss Chronometer Testing Authority (COSC).

Coaxiaal

Een verbeterd echappement met minder wrijving en vrijwel geen behoefte aan smering. Het modern mechanisme is uitgevonden door Engels horlogemaker George Daniels.

Complicaties

Een of meer kenmerken van een horloge die toegevoegd zijn naast de gebruikelijke tijdvertellende functies, die normaliter niet alleen de uren, minuten en seconden bevatten (hetzij in het midden of op kleine sub-wijzerplaat) maar ook de datum en vaak de dag van de week. Complicaties zijn dergelijke eigenschappen zoals eindeloze kalenders, maanfase displays, alarm, herhalende mechanismen en kwartier slagen alsmede stop / start chronograaf functies.

Connoisseur horloges

Connoisseur horloges krijgen niet altijd universele erkenning, maar ze maken wel indruk op de fans die ze graag in bezit willen hebben. Horloges in deze categorie zijn voorbestemd om een echt erfstuk te worden. Connoisseur horloges worden ook wel aangeduid als verzamelaarshorloges. Zij vertegenwoordigen de 's werelds beste mechanische horloges en hebben vaak complicaties die alleen kan met de hand kunnen worden gemaakt door meester horlogemakers. Vanwege de vereiste arbeidsintensieve vaardigheid bij het creëren, worden ze geproduceerd in zeer beperkte hoeveelheden, soms maar 10-10,000 stuks. Andere bekende en zeer prestigieuze horlogemerken produceren honderdduizenden horloges per jaar.

COSC

Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres is een Zwitsers testbureau voor precieze uurwerken opgericht in 1973.

Cotes de Genève

Deze versiering van het uurwerk bestaat uit een gelijkmatig patroon, die aangebracht is op platte uurwerkonderdelen.

Countdown

Instelbare teller die achteruit telt.

Coussin

Vierkante horlogekast met een rond glas en wijzerplaat.

Dagaanduiding

Aanduiding van de dag van de week.

Datumaanduiding

Aanduiding van de datum van de maand.

Dieptemeter

Een functie op een duikhorloge dat de diepte van het water bepaalt door de druk te meten.

Digitaal

Een horloge dat de tijd en de eventuele extra functies aangeeft op een numeriek display. Deze zijn meestal van de LCD (liquid crystal display) type.

Doktershorloge

Naast een wijzerplaat voor uren en minuten beschikt deze horloge over een afzonderlijke wijzerplaat voor de seconden en een schaal om de polsslag te meten.

Drukkers

De knoppen op een horloge voor het bedienen van de chronograaf.

Dubbelchronograaf

Ook wel rattrapante genoemd, het is uitgerust met twee secondewijzers om een tussentijd aan te geven.

Ebauche

Het begrip Ebauche wordt gebruikt voor een onvolledig uurwerk dat een horlogefabrikant verder wordt voorzien van eigen echappement, veer etc.

Echappement

Een deel van de beweging van een mechanisch horloge dat het vrijkomen van energie uit de drijfveer reguleert. Het zet de draaibeweging van het tandwielstelsel in de heen-en-weer gaande beweging van het handwiel door middel van een anker-vormige hefboom die een tand een voor een van de ontsnappings wiel bevrijdt.

Eco-drive

Het eerste quartz horloge dat is aangedreven door licht komt tot leven in 1976 en is een van de vele uitvindingen van Citizen. Eco-drive heeft wereldwijd tot op heden veel succes.

Eeuwigdurende kalender

Dit uurwerk type compenseert automatisch de maandlengtes en schrikkeljaren en is geprogrammeerd tot het jaar 2100.

Emailleren

Een complexe decoratie techniek van gekleurd glas op metaal dat wordt gebakken in een oven met een temperatuur van 80°C en 880°C. Vanwege de duurzaamheid is het zeer geschikt voor

wijzerplaten.

Etui

Verzamelaars nemen meestal een aantal horloges mee op reis, met waarschijnlijk een metalen band of verschillende gekleurde lederen banden voor elk horloge. Een goede discrete draagtas is belangrijk, ook om een paar kleine gereedschappen, diverse pinnen, gespen en een reinigingsdoekje in mee te nemen.

Expertise

Ons bedrijf wordt beheerd en gerund door een ervaren en gedreven team, waarvan de voornaamste karakteristieken opleiding, vakmanschap, kwaliteit en persoonlijke betrokkenheid zijn. Door rekening te houden met de vraag vanuit de markt, heeft Megawatchoutlet verkoopsucces ontwikkeld op alle continenten met een uitgebreide collectie met aantrekkelijke prijzen, alles gecombineerd is een sterke kracht dat het succes van ons bedrijf waarborgt.

Fijnafregeling

Mechanisme voor de afregeling van de preciese gangresultaten per etmaal.

Flyback

Een extra functie van een chronograaf, waarbij de tijdmeting met een druk op de resetknop opnieuw vanaf nul begint.

Foto's

Maak een foto van elk horloge afzonderlijk in de doos, van de voor- en achterkant en bewaar al het papierwerk met inbegrip van de aankoopbon, serienummers en certificaten die erbij zitten, ook al heeft u slechts een goed horloge.

Frequentie

Een uitdrukking die gebruikt wordt om de trillingen per uur van een mechanisch horloge of de trillingen per seconde van een quartzmodel te beschrijven.

Gaand werk

Het gaand werk van een uurwerk bestaat uit het minuutrad, het derde rad, het vierde rad en het schakelrad.

Gang

De gang geeft feitelijk aan wat het uurwerk per dag wint of verliest aan tijd.

Gangreserve

Betreft de uren dat een volledig opgewonden veer energie kan geven aan het uurwerk.

Geblauwde schroef

Gepolijste stalen schroeven worden verhit tot 290 graden en krijgt een diepblauwe kleur. In de horlogemakerstraditie van Zwitserland hoort een uurwerk uit esthetisch oogpunt geblauwde schroeven te bevatten.

Gehard mineraalglas

Een glassoort dat krasbestendiger is dan kunststof, glas of mineraal glas.

Genève

Een naam dat op een wijzerplaat is terug te vinden als het horlogemerk zijn fabriek heeft in de kanton van Genève.

Geneva stripes

Het betreft een traditioneel Zwitserse versiering die wordt gebruikt om kwalitatief hoogstaande uurwerken te verfraaien.

Glas vervangen

Bij barsten in het glas of nog erger, kan stof en vocht binnendringen in uw horloge met alle gevolgen van dien. Bovendien kunnen hele kleine glassplinters schade aanbrengen aan de wijzers, wijzerplaat en uurwerk.

Glucydur

Deze zeer hoogwaardig metaallegering die gebruikt wordt voor de fabricage van de balans vanwege de lage uitzettingscoëffcient van deze metaallegering.

GMT

Aanduiding voor tweede tijdzone, buitengewoon handig voor mensen die veel reizen.

Grande complicatie

De meest complexe mechanische horloges met een overvloed aan complicaties. De term wordt meestal beperkt tot mechanische horloges. Quartzhorloges met extra functies worden meestal omschreven als 'multifunctioneel'.

Guillocheren

Deze wijzerplaatbewerking heeft een decoratief effect met een luxe uitstraling.

Heliumventiel

Een ontluchtingsventiel van een horloge dat geschikt is voor diepzeeduiken.

Het ontwikkelen van een uurwerk

Het ontwikkelen van een gecompliceerd mechanisch uurwerk duurt jaren. Het perfectioneren en het testen is de verantwoordelijkheid van horlogeontwerpers die samenwerken met een team van ingenieurs, horlogemakers en ambachtsman in dienst tientallen ambachtelijke methoden. Voor de samenwerking van een productie van een uurwerk, is een samenwerking van multi-talenten nodig: absolute beheersing van de techniek samen met een fijngeslepen gevoel voor detail.

Hoogtemeter

Een hulpmiddel op een horloge die de hoogte boven zeeniveau bepaalt. De eerste scheepschronometer werd uitgevonden door de Engelsman John Harrison in 1762. Om ervoor te zorgen dat klokken nauwkeurig genoeg waren om gebruikt te worden voor navigatie op zee.

Horlogeband controleren

Voorkom dat u door een versleten horlogeband uw horloge van uw pols af valt en schade oploopt, wat gauw veel geld kost.

Horloge regelmatig gebruiken

Voorbehoud van uw mechanische horloge is het van belang dat bij langdurige stilstand de olie kan indrogen en haar smerende werking verliest. Hierdoor kan het horloge onregelmatig gaan lopen en zullen bepaalde onderdelen bovendien extra slijtage vertonen

Incabloc

Een schokdempingsysteem, die de balans tegen schokken beschermd bijvoorbeeld bij een val.

Integraal

Staat voor een horlogeontwerp waarbij band en kast een geheel vormen. Het geeft een gestroomlijnde uitstraling.

Juwelen

Oorspronkelijk werden robijnen gebruikt als lagers voor hun hardheid in mechanische horloges van betere kwaliteit om de slijtage op punten van wrijving te verminderen. Nu zijn sieraden gemaakt van synthetisch materiaal en zijn gevormd om kleine hoeveelheden olie te behouden op het cruciale punt waar de meeste wrijving is. Het aantal juwelen kan variëren van 5-7 in een pin hefboom model en 17-45 in gecompliceerde hendel modellen.

Kaliber

Het type uurwerk van het horloge.

Kast

De behuizing van het uurwerk van het horloge.

Keramiek

Een materiaal dat zijn weg heeft gevonden naar allerlei terreinen waar een hard, stevig en onverslijtbaar product gewenst is. Het product behoudt door de jaren heen zijn kleur en glans.

Kinetic horloge

De kinetic horloge ziet voor het eerst het daglicht in 1988. De automatische quartz uurwerk is een gecompliceerde uitvinding met 23 patenten van het Zwitsers Jean d' Eve horlogefabriek. Later werden de patenten aan Seiko verkocht.

Kompas

Een fijnregelaar waarmee de lengte van de balansveer geregeld kan worden voor de loopsnelheid van het uurwerk.

Kroon

Een knop voor het opwinden en het gelijk zetten van de tijd.

LCD

Liquid Crystal Display is een beeldscherm van een digitaal horloge.

Ligne

Een oude maat om de diameter van een uurwerk aan te geven.

Lunette

Ook wel bezel genoemd, is een metalen frame waarin het glas zit. Soms is de rand voorzien van aanduidingen van tijdzones, rekenliniaal enzovoort.

Lepine

Een zakhorloge zonder glasbeschermende deksel.

Maanfase

De maan is in verschillende gedaanten zichtbaar in een venster op de wijzerplaat.

Maanstand display

Een grafische weergave door middel van een speciaal gevormde opening in de wijzerplaat om de fase van de maan aan te geven.

Magnetisme

Een heleboel dagelijkse voorwerpen zoals gsm's, luidsprekers en magnetische sluitingen zijn enorm storen voor mechanische horloges. Hedendaagse horloges zijn voorzien van voorzieningen om deze invloeden tegen te gaan. Een apparaat kan het horloge demagnetiseren.

Manchetknopen

Veel horloge verzamelaars hebben hun shirts op maat gemaakt voor het dragen van XL horloges. Ze hebben een of beide manchetten laten vergroten om het horloge te dragen. U kunt ook twee knoopsgaten op elke manchet laten maken om ze aan te passen voor elke formaat horloge.

Manufacture

Een definitie voor een horlogefabriek dat alle onderdelen van zijn horloges zelf vervaardigt, meestal met de hand.

Mechanisch horloge

Een horloge met een drijfveer als krachtbron. De drijfveer wordt opgewonden door de kroon of door beweging van de rotor van een automatisch uurwerk.

Micron

1 micron = 1/1000 mm een gebruikelijke meeteenheid binnen de horlogeindustrie.

Mijlpaal

Het erkennen van uitzonderlijke prestaties, biedt de stimulans voor de verdere realisatie en niets is zo persoonlijk als het karakter van een horloge die wordt gedragen. Megawatchoutlet is gekwalificeerd om precies het juiste horloge voor speciale gelegenheden, verjaardagen, pensioneringen en service awards uit te zoeken om van uw gebeurtenissen mooie herinneringen te maken.

Mineraal glas

Een type glas harder dan kunststof en gewoon glas.

Minute repeater

Deze uurwerken maken gebruik van gongs in verschillende toonhoogtes om de tijd weer te geven.

Nivarox

Een hoge kwaliteit metaallegering van ijzer, nikkel, chroom, titanium en beryllium om evenwichtspiralen te maken en zijn antimagnetisch en de temperatuur compenseren. Meestal wordt dit gebruik voor luxe mechanische uurwerken.

Octagonaal

Een achthoekig horlogekast vorm.

Onderhoud

Mechanische horloges hebben onderhoud nodig, omdat mechanische horloges bewegende delen bevatten welke slijten als er geen goed onderhoud aan wordt gepleegd. Voor een zolang mogelijke levensduur moet het horloge elke 5 jaar geservicet worden. Het vuil en oude olie wordt verwijderd en het uurwerk wordt afgesteld.

Onmisbaar accessoire

Iedereen heeft behoefte aan een betrouwbaar horloge en is een modieuze aanvulling in elke garderobe die een persoonlijke gevoel voor stijl weerspiegelt. Daarom is een horloge een zeer gewaardeerd geschenk. En vergeet niet, het is niet alleen uw partner of naaste familieleden, maar iedereen geniet ervan om een horloge cadeau te krijgen. Dus bekijk onze webwinkel en profiteer van onze gereduceerde prijzen.

Ontspiegeling

Meerdere laagjes worden aangebracht aan de buiten- en binnenkant van luxe saffierglas om de reflecties aan het glasoppervlak te verminderen.

Opwind as

Verbindingsas tussen de kroon aan de buitenkant van de horlogekast en het uurwerk aan de binnenkant van de horlogekast.

Opwinden van je horloge

Om het opwindmechaniek niet te beschadigen is het van belang voor het opwinden om uw horloge eerst van uw pols af te doen.

Originele band

Er zijn verzamelaars die de band in de opbergdoos bewaren en jarenlang de gedragen banden vervangen, zodat wanneer de horlogefabrikant slechts een alternatieve band kan leveren, het horloge origineel blijft. Dit levert een groot voordeel op indien u besluit het horloge te verkopen. Sommige verzamelaars schaffen elke band en gesp aan voor een specifiek horloge bij de horlogefabrikant, zodat het horloge compleet blijft.

Pakking

Bij het vervangen van de batterij van een kwalitatief horloge, is het verstandig om altijd de pakking te vervangen, ook al is het horloge niet waterdicht. De pakking zal ook stof en vocht tegenhouden, welke schade kunnen veroorzaken aan het uurwerk.

Palladium

Een zeldzaam hard metaal voor onderdelen, welke aanslag bestendig en elektrisch stabiel is.

Parelmoer

Een organisch materiaal wat gebruikt wordt voor luxe wijzerplaten en secundaire wijzerplaten.

Perlage

Een gelijkmatige patroon van deels overlappende stippen bestaande versiering, welke wordt aangebracht op de platen van het uurwerk.

Perpetual calendar

Ook eeuwigdurende kalender genoemd, compenseert de datum voor de maandlengtes en schikkeljaren.

Platine

Basisplaat waarop het uurwerk wordt gebouwd.

P.M.

Aanduiding voor de tijd tussen 12 uur 's middags en middernacht.

Pointer

Engelse benaming voor datumwijzer. De datum wordt door een wijzer op de wijzerplaat aangegeven.

Polshorloge

Het eerste echte polshorloge werd ontwikkeld door Cartier in 1905 voor de piloot Alberto Santos die een afleesbaar horloge nodig had tijdens het vliegen.

Populair

Vandaag de dag is het polshorloge een zeer populair accessoire. Waar u ook gaat, horloges zijn bij iedereen op de pols te zien. Veel mensen hebben aantallen horloges, niet alleen voor de praktische toepassing om de tijd te lezen, technische verfijning en esthetiek, maar ook als een symbool van status en betaald succes. Vroeger was het zo dat een persoon een horloge kocht en hun hele leven droegen. Een horloge werd gezien als een hulpmiddel met als doel om de tijd aan te geven. Tegenwoordig is de tijd overal om ons heen. Met een druk op de knop wordt het weergeven op onze telefoons of op de computer. Het dragen van een horloge om slechts de tijd te weergeven is niet langer noodzakelijk, maar het dragen van een horloge voor de styling? Een horloge gaat nooit uit de mode. Horloges zijn geëvolueerd van een utilitair accessoire om persoonlijkheid, stemming en smaak uit te drukken. Er is voor ieder wat wils een spectaculair horloge. Met alle geweldige horloges op de hedendaagse markt, kunt u gemakkelijk een horloge hebben voor werk, een voor tijdens sportactiviteiten, een voor bij gelegenheden, een voor de fun, een om de mensen te verblinden op een feestje of meerdere horloges in allerlei kleuren passend bij uw outfits en zo zijn er veel meer redenen om een horloge te kopen. Het horloge dat u koopt maakt een verschil. Het is een intiem voorwerp dat op uw huid wordt tentoongesteld en iets zegt over wie u bent en wat u waardeert. Wat wilt u dat uw horloge over u zegt?

Pulsometer

Een schaalverdeling op de wijzerplaat, in combinatie met de secondewijzer, kan de hartslag worden gemeten.

Push-pen

Kleine, metalen veerstift, die wordt gespannen tussen de beugels van de kast en waaraan de horlogeband wordt bevestigd.

PVD

Physical Vapour Deposition is een moderne technologie waarbij door een condensatie van atomen een zeer harde goudlaag wordt aangebracht op een metalen horlogekast of band.

Quartz

Een quartzuurwerk is voorzien van een minutieus klein quartzkristal dat elektronisch in trilling wordt gebracht door een batterij.

Radio controlled

Een horloge dat een tijdsignaal ontvangt binnen een zeer grote zone vanaf een centrale radiozender. Door de continue synchronisatie, zijn deze horloges een precieze vorm van het meten van de tijd overal ter wereld.

Rattrapante

Ook wel dubbelchronograaf genoemd, heeft twee secondewijzers voor het meten van een tussentijd.

Reinigingsdoekje

Een handige microvezel reinigingsdoek komt altijd van pas om je horloge te laten schitteren.

Retrograde

Een lineaire weergave van een functie zoals tijd of datum.

Rhodium

Een hoge kwaliteit metaal gebruikt voor hoge kwaliteit uurwerken.

Romeinse cijfers

De aanduiding wil zeggen dat de wijzerplaat is voorzien van uren cijfers I t/m XII.

Rondsel

Een tandwiel dat zich tussen andere tandwielen bevindt en zorgt ervoor dat de draairichting van andere tandwielen gelijk blijft.

Rotor

Een metalen gewicht binnen een automatische horloge dat in beweging komt door polsbeweging en door het ronddraaien van de rotor wordt de veer opgewonden.

Satelliet of GPS

Een horloge dat een tijdsignaal over de hele wereld ontvangt. Door zijn continue synchronisatie, zijn deze horloges een precieze vorm van het meten van de tijd overal in de wereld.

Savonet

Een zakhorloge met een glasbeschermende deksel.

Schroefbalans

Om een perfecte gewichtsverdeling in te kunnen stellen worden balansen uitgerust met verzwaarde schroeven.

Service

Uw winkelervaring eindigt niet met uw aankoop. Megawatchoutlet heeft een klantenservicecenter en aftersalesafdeling opgezet om de service en kwaliteit te waarborgen. Ons team is toegewijd aan het bieden van goed advies, kennis en vriendelijk en persoonlijke service aan elke klant, omdat wij begrijpen dat onze klanten veel meer van waarde zijn dan de horloges die we voeren. Geen wonder dat om die redenen duizenden tevreden klanten met regelmaat terugkeren naar onze webwinkel en Megawatchoutlet de enige winkel is waar ze horloges aanschaffen.

Silicium

Een zeer hard en slijtvast materiaal met een hoge wrijvingscoëfficient is zeer geschikt voor een spiraalveer en gangtandwielen.

Skeletuurwerk

De onderdelen worden teruggebracht tot gewichtdragende delen. Gewoonlijk is dit monnikenwerk dat handmatig wordt uitgevoerd met behulp van een minuscuul handzaagje

Slipveer

Een veertje dat slipt als het uurwerk te ver wordt opgedraaid en zodoende voorkomt dat het uurwerk kapot wordt gedraaid.

Snelcorrectie

Mechanisme van de opwindkroon dat de gebruiker in staat stelt de datum te verzetten zonder de wijzers 24 uur te verdraaien.

Sonnerie

Deze horloges geven elk kwartier een gong. Door middel van een repetitiefunctie kan de tijd weergegeven worden op verschillende tonen.

Spiraalvaar

Een veer waarmee de balans wordt aangedreven.

Stemvork uurwerk

Een horloge dat de tijd registreert door middel van trillingen die worden opgewekt door een batterij. Het eerste elektronische polshorloge was een uitvinding van de Bulova horlogefabriek in 1957.

Tantalum

Een grijze, zware en zeer hard metaal gebruikt om legeringen te maken met hoge sterkte voor onderdelen.

Tidegraph

Getijden zijn de periodieke opkomst en ondergang van het water van de zee als gevolg van de aantrekkingskracht tussen de aarde, de maan en de zon.

Quartz

Het eerste quartz uurwerk is ontwikkeld door Seiko in 1969.

Regulateur

Een horloge met de wijzer van de uren, de minuten en de seconden op verschillende plaatsen op de wijzerplaat.

Tachymeter

Een schaalverdeling op de wijzerplaat van een chronograaf waarmee in combinatie met de secondewijzer de snelheid van een bewegend voorwerp kan worden gemeten.

Tellers

Voor een betere leesbaarheid zijn een aantal cirkelvormige meters op de wijzerplaat waar kleine tijdseenheden worden weergegeven.

Tourbillion

Een uurwerk dat dient ter compensatie van de invloed van zwaartekracht op de balans.

Uurwerk

Het complete mechanisme van een horloge.

Veertrommel

Dit is de belangrijkste aandrijfkracht van het uurwerk.

Verspringend uur

Een elegante manier om de uren weer te geven op een draaischijf die zichtbaar zijn in een venster op de wijzerplaat.

Verzet datum

Het datummechaniek van uw mechanische horloge is een gevoelige complicatie. Daarom raden wij u aan de datum niet te verstellen tussen 22.00 uur in de avond en 03.00 uur in de ochtend. In deze periode verzet het mechaniek namelijk zelf de datum en door dit proces te verstoren, zou u het uurwerk kunnen beschadigen.

Vouwsluiting

Een vouwsluiting gebruikt op sommige lederen banden.

Waterdicht

Houd de gegarandeerde richtlijnen aan en u zult voor een leven genieten van uw horloge. Reken niet op wat uw horloge eventueel zal kunnen weerstaan, omdat u dan het risico op schade oploopt. Waterbestendige horloges worden getest op basis van een laboratorium druktest, vergelijkbaar met het resultaat van een horloge onder water op een bepaalde diepte. Plotselinge veranderingen in temperatuur, bijvoorbeeld als u bij koude temperatuur plots onder de warme douche stapt kan de rubberen ring, het glas en stalen kastonderdelen ontworpen welke het horloge waterbestendig houden, kunnen de waterdichtheid van het horloge tijdelijk doorbreken waardoor er water in kan lekken. Houd er rekening mee dat de rubberen ring welke de verzettingsas beschermt, de drukknoppen, achterdeksel of glas door de jaren heen slijten en periodiek dienen te worden gecontroleerd en eventueel vervangen dienen te worden om het gevaar van lekken te voorkomen. Chemicaliën, frequent douchen met zeep en zwemmen in chloorwater tasten de rubberen ring aan.

  • Waterdicht, deze waterdichtheid zal stof en druppels water op het horloge tegen houden. Het is echter niet bestendig tegen een scheut water.
  • Waterdicht 3 ATM, deze waterdichtheid zal vocht bij een kleine regenbui of een klein scheut water tegen houden. Het is echter niet bestendig voor het zwemmen of baden.
  • Waterdicht 5 ATM, deze waterdichtheid houdt uw horloge bestendig tegen vocht bij dragen tijdens het huishouden bij wastafels, tijdens het sporten en bij het zwemmen in ondiep water. Draag het niet tijdens het baden of duiken in het zwembad.
  • Waterdicht 10 ATM, deze waterdichtheid zal het horloge tegen vocht beschermen bij het frequent zwemmen, duiken in het zwembad of snorkelen. Draag het niet tijdens het duiken of zwemmen.
  • Waterdicht 20 ATM, deze waterdichtheid maakt het mogelijk om met het horloge te zwemmen en te duiken.
  • Waterdicht 50 ATM, deze waterdichtheid maakt het mogelijk om het horloge te gebruiken bij professioneel duiken en zal de druk weerstaan.

Bedien de kroon en drukknoppen niet wanneer het horloge onder water is of als het horloge nat is. Zorg ervoor dat de kroon te allen tijde goed dicht zit.

Water in uw horloge

Ook al is er maar beperkt vocht in het horloge gekomen, ga zo snel mogelijk naar uw horlogemaker, om te voorkomen dat er roest in komt wat het uurwerk ruïneerd.

Wijzerplaat

Een deel van het horloge dat de precieze onderverdeling van de tijd aangeeft.

Worldtimer

Een horloge dat de tijd kan aangeven in 24 tijdzones.

Yachtmeter

Een aftelende timer die waarschuwingssignalen luidt tijdens het aftellen bij een bootrace.

Zakhorloge

Zakhorloges werden eerst met de hand gemaakt en waren daardoor kostbaar, maar populair bij de elite. Rond 1850 werden zakhorloges in productie genomen door een aantal fabrieken, waaronder Omega. Deze zakhorloges waren nauwkeurig en beter betaalbaar voor de rijken en directeuren. Pas later waren er modellen met een eenvoudiger uurwerk voor een breder publiek.

Zelfcorrectie

Een horloge dat is voorzien van vele functies veelal over meerdere kleine verzonken knopjes. Door deze knopjes kunnen functies worden verzet zonder dat hiervoor de wijzers moeten worden doorgedraaid.

Zelf repareren

Probeer nooit zelf uw horloge te repareren. Het uurwerk bestaat uit vele zeer kleine onderdelen die zeer kwetsbaar zijn voor ondeskundige werkzaamheden. Zelfs een batterij wisselen is af te raden een vinger afdruk op het uurwerk zorgt voor oxidatie op uurwerkonderdelen met klachten als gevolg.

Zuilenrad

Het onderdeel dat de chronograaffunctie regelt in het uurwerk.